PENNINGTON: Photos define inherent identity of all native American tribes 

Matika Wilbur’s “Bahazhoni Tso” hand-painted silver gelatin image is part of the photographer’s Natural Wanderment Series showing at the Silva Gallery at the Pennington School through March 9. 

×

Matika Wilbur’s “Bahazhoni Tso” hand-painted silver gelatin image is part of the photographer’s Natural Wanderment Series showing at the Silva Gallery at the Pennington School through March 9. 

The Silva Gallery of Art at the Pennington School will host “Project 562: Changing the Way We See Native America,” an exhibition by portrait photographer and social documentarian Matika Wilbur, through March 9.
A reception for the artist, open to the public, will be held from 6 to 8 p.m. Tuesday, March 1, with a talk at 7 p.m. The Silva Gallery is located on the school’s campus at 112 W. Delaware Ave., Pennington.
For information, call the Silva Gallery at 609–737–4133 or email gallery director Dolores Eaton at deaton@pennington.org.
A member of the Swinomish and Tulalip tribes of the Pacific Northwest, Matika Wilbur has exhibited extensively in regional, national, and international venues.
Ms. Wilbur has been on the road since 2012, working on Project 562, which aims to photograph citizens of each federally recognized tribe. A little over three years into the five-year project, Ms. Wilbur has photographed more than 250 tribes. The tribes have shared with her both communal and personal narratives in a range of landscapes. Ms.Wilbur has come to believe that Indian identity is inextricably linked to native lands. The exhibition features 24 images selected from Wilbur’s Natural Wanderment series.
Her visit is part of Pennington’s Stephen Crane Lecture Series, which commemorates the author of “The Red Badge of Courage,” who was a student at Pennington in the 1880s and whose father was headmaster from 1849 to 1858. The series invites prominent authors, artists, or public figures to speak or perform on the campus.
For information about the series, contact Director of Speaker Programming Amelia Becker at abecker@pennington.org. 